Bilgisayar & İnternet

Ram yükseltme rehberi

(R)andom (A)ccess (M)emory kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen ve Türkçe’ye Rastgele Erişimli Bellek olarak çevrilen bir bilgisayar donanımıdır. Geçici bellek diye de ifade edilen bu donanın bilgisayarımızın performansını etkilemektedir.Neden Ram yükseltmesine ihtiyaç duyarız?ram2Ram takviyesi yapmak sistem performansını artıran bir durumdur fakat pek çok kullanıcı bu durumu abartarak ram takviyesi yapınca her şeyin tabiri caizse süt liman olacağını düşünür fakat böyle bir durum söz konusu değildir. Zira sistem performansını sadece ram bazında değerlendirmek doğru değildir. Ram takviyesi yapmak isteyen kullanıcı öncelikle şu soruyu kendine sormalıdır. Ram’e ihtiyacım var mı yok mu?  Olup olmadığını anlamanın basit yollarından biri kaynak kullanımı gözden geçirmektedir. Bilgisayarda açık bir uygulama olmadığı zamanda Ctrl+Alt+Delete yardımıyla görev yöneticisi açılmalı ve işlemler bellek kullanımına göre sıralanmalıdır. (Bazı zararlılar arka planda çalışır ve oldukça fazla bellek tüketir. Öncelikle bir güvenlik taraması yapılması faydalı olacaktır.)

ram

Hiçbir program açık olmadığı halde veya standart birkaç program açtığınızda ram kullanımı %75-80 gibi bir orana yükseliyorsa ram ihtiyacı olduğuna kanaat getirebiliriz. Ram takviyesi yapmaya karar verdik, verdik vermesine ama hangi ram’i alacağız?

Ram alırken nelere dikkat edilir?

Öncelikle boş ram slotumuzun/slotlarımızın olup olmadığını kontrol edelim akabinde CPUID ve benzeri programlarla ana kartımızın marka ve modelini öğrenip arama motorlarında aratarak özelliklerine ulaşalım. Ana kartın maksimum ne kadar rami desteklediği, hangi tipte ve hangi hızda ramlerin desteklendiğini not ederek alacağımız rami aramaya başlayalım. Hızı yüksek olan ramlerin performansı olumlu yönde etkileyeceğini de unutmayalım. İşletim sisteminin versiyonuna ve 32/64 bit olma durumuna göre de ramlerin görünürlük durumunun değişeceğini göz ardı etmemekte fayda var. Nitekim Win7 32 bit sisteminizi 8 gb’lık ramle kullanmak istediğinizde sisteminiz sadece 3 gb’tını tanıyacaktır. Haliyle ram takviye işlemi akabinde yeni bir sistem kurulumunu da gerektirebilir.


Satın alma işleminin öncesinde Ucuzu gibi siteleri kullanıp fiyat karşılaştırması yapmanız ve yorumları okumanız faydalı olacaktır. 

Bilgisayar ve İnternet Dünyasına Dair Her Türlü Soru veya Sorununuzu Soru Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz. Sorularınız En Kısa Sürede Cevaplanacaktır.

Editör fotoğrafı

Editör

İletişim Fakültesi mezunu, dijital içerik üreticisi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu